Cum anul acesta nu-mi permit taxa pentru targul de martisor, am facut mai putine modele si mult mai putine martisoare ca de obicei. Chiar daca nu pot merge la targ , nu pot insa sari peste luna Martie care mie personal imi place foarte mult. Va las mai jos cateva poze cu ce am pregatit. N-am apucat sa le pregatesc si sa le ambalez inca, insa m-ati innebunit cu intrebarile despre martisoarele mele, asa ca va las sa trageti cu ochiul :)
Traditia Martisorului
Martisorul este strans legat de traditia romaneasca: el nu se intalneste decat in spatiul carpatic si in zonele limitrofe, la romani si la unele populatii invecinate, care l-au preluat de la acestia. Obiceiul este cu mult anterior crestinismului, stand in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.
Pana in veacul trecut, martisorul se daruia copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva - de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.
Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana.
Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita "bautul martisorului". Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care, ajunsa la varsta senectutii, moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.
Martisorul ramane peste veacuri "funia anului", care aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor.
La geto-daci si la latini anul nou incepea la 1 martie. Martie (mens Martius, "luna zeului Marte") era prima luna a anului. Astfel se explica numele lunilor septembrie (luna a saptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea). Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.
Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor, la sambra oilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Arheologii romani au gasit in asezarea preistorica de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie. Impletirea celor doua culori simbolizeaza geneza si regenerarea vietii.
În
prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de
ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele
oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă
mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie,
într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de
mărțișoare.
Am tras cu ochiul la martisoarele tale si sunt incredibile!!! Imi pare tare rau, ca nu poti merge la targ ... cumparatorii au ce pierde :( Sunt superbe modelele!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Sweetie! Asta este, anul acesta o sa pun preturile pe blog .
Ștergerevery cute and excelent, and so many!!! :)
RăspundețiȘtergereThank u so much!
ȘtergereCris, sunt superbe! Nu cred ca am mai vazut vreodata atatea lucrusoare din quilling la un loc!
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca nu poti ajunge la targ, dar sunt sigura ca nu vei avea probleme sa vinzi minunatiile astea pe blog!
Legat de sarbatoarea in sine, bulgarii au "Martenitsa" si se pare ca pana si in Italia si Grecia exista o traditie similara.
Pupici!
Multumesc mult Manu!! Sa dea domnul sa le vand, nu m-am asteptat sa nu pot merge la targ, asta e. Da, stiu de Martenita, am un prieten bulgar care mereu venea in martie cu snur la mana. In Bulgaria poarta snurul si barbatii, iar la sfarsitul lunii martie majoritatea pomilor sunt plini de snururi si martisoare.
Ștergereoh you are so talented to produce such a mass variety of quilling congrats
RăspundețiȘtergereanandhi
thank you :)
Ștergerewow....you have been busy. Awesome quilling too
RăspundețiȘtergereThank you so much Cheryl, I'm a fan of your work!
Ștergerehugs
thanks for sharing the info, very interesting, your quilling is awesome!!!
RăspundețiȘtergerePaula
Thank you so much Paula!
Ștergerebig hug
chris, it is so beautiful and incredible.Buyers will certainly be disappointed
RăspundețiȘtergereAdhiraacreations
Healthy recipes
Thank you so much Shylaashree.Your work is so lovely too! I'm in love with your little Ganesha!
Ștergerehugs
wow...all are so amazing and cute...
RăspundețiȘtergereThank you so much for enjoying the beehive technique to create lots of quilling creations...seriously, I love these all Cristina
hugs
Thank you so much Susan!! Ohh i love your beehive technique!! Thank u so much for sharing!! I can't stop to use it in almost all my creations.It's so delicate and you can use it to create many combinations.I'm a huge fan of your work!!!
Ștergerebig hug from Romania
Wow,sunt superbe:XAti facut o treaba minunata si va admir munca.Floricelele si bufnitele sunt cele mai dragute,le ador:)Imi pare rau ca nu puteti veni la targ,chiar ma gandeam daca veti fi acolo..oricum poate puteti veni la targurile care vor urma.
RăspundețiȘtergereToate cele bune si cu siguranta le veti vinde:)
Multumesc frumos!Chiar daca nu stiu cui, sa-ti lasi numele pe viitor te rog frumos, ca sa stiu cui ii raspund.Sper sa pot ajunge la alte targuri si mie imi pare rau ca nu pot participa.
ȘtergereMa bucur ca-ti plac bufnitele, a fost o idee de moment, cum eu nu am prea facut, m-am gandit sa incep cu ceva mic :)
Pupici si numai bine!
Sunt exceptionale! Rar vezi asa martisoare. Am convingerea ca le vei epuiza pe toate inainte de 1 martie. Felicitari!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase!.pacat ca nu ai putut merge la targ ...
RăspundețiȘtergere