joi, 31 ianuarie 2013

Pregatiri pentru martisor

          Cum anul acesta nu-mi permit taxa pentru targul de martisor, am facut mai putine modele si mult mai putine martisoare ca de obicei. Chiar daca nu pot merge la targ , nu pot insa sari peste luna Martie care mie personal imi place foarte mult. Va las mai jos cateva poze cu ce am pregatit. N-am apucat sa le pregatesc si sa le ambalez inca, insa m-ati innebunit cu intrebarile despre martisoarele mele, asa ca va las sa trageti cu ochiul :)







Traditia Martisorului

        Martisorul este strans legat de traditia romaneasca: el nu se intalneste decat in spatiul carpatic si in zonele limitrofe, la romani si la unele populatii invecinate, care l-au preluat de la acestia. Obiceiul este cu mult anterior crestinismului, stand in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.
Pana in veacul trecut, martisorul se daruia copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva - de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.
Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana. 

     Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita "bautul martisorului". Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care, ajunsa la varsta senectutii, moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.

     Martisorul ramane peste veacuri "funia anului", care aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor. 

     La geto-daci si la latini anul nou incepea la 1 martie. Martie (mens Martius, "luna zeului Marte") era prima luna a anului. Astfel se explica numele lunilor septembrie (luna a saptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea). Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

     Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor, la sambra oilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Arheologii romani au gasit in asezarea preistorica de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie. Impletirea celor doua culori simbolizeaza geneza si regenerarea vietii.

     În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

marți, 29 ianuarie 2013

Lectii Quilling

           Deoarece am fost intrebata de foarte multe persoane daca dau si lectii, m-am gandit ca ar fi timpul s-o fac. Datorita celor 3 ani de experienta in domeniu, sunt pregatita sa impartasesc cu voi  atat tehnicile de lucru si modelele invatate , cat si ideile noi.
          Toti cei pasionati de aceasta arta, copii (minim 8 ani) , parinti sau bunici , pot invata cum se confectioneaza o felicitare , un martisor, o bijuterie sau un tablou, pot invata cum sa faca un cadou unic pentru parinti , prieteni sau  pentru profesori. Puteti invata sa va faceti  singuri accesorii pentru birou, bijuterii unicat din hartie, rame pentru tablouri, miniaturi din hartie sau magneti pentru frigider .
          O lectie  dureaza 2 ore iar pretul / lectie este de 40 lei.
          Pentru inscrieri sau informatii ma puteti  contacta telefonic la nr: 0721709171 sau pe adresa de e-mail: cristina.pdg@gmail.com

         Pentru lectiile ONLINE, procedeul este urmatorul. 
        Clientul ma va contacta telefonic sau prin e-mail cu specificatii asupra lectiei dorite si adresa sa. Va trimite banii pentru lectie prin mandat postal , iar eu in momentul in care am primit banii,  voi trimite prin posta materialele necesare confectionari obiectului respectiv, iar prin e-mail poze cu etapele de lucru si informatii necesare.
        Mentionez ca pentru lectiile online pretul se percepe in functie de lucrare.
         Pentru lectii urgente, voi percepe o taxa de 5 lei, mai ales daca voi avea altceva in  lucru la momentul respectiv.
        Datele de contact le aveti mai sus.


         Happy Quilling!

                 Cristina

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Decor pentru o macheta

      Cum nu am nimic nou inca, m-am gandit sa va postez cateva piese lucrate in decembrie pentru o prietena , Andreia Martinescu. Nu stiu daca va aduceti aminte , Andreia a luat premiul I la un concurs de scenografie in 2011 cu o macheta superba . Aici aveti cateva detalii:  " O mana de ajutor "
      O sa va las mai jos pozele cu piesele facute de mine. Nu am primit inca imagini cu macheta completa, dar o sa le postez cand le voi primi.












Aici aveti pozele cu macheta completa,  sper sa va placa ! 










marți, 1 ianuarie 2013

Un An Nou Fericit! Happy New Year!

      Un an nou fericit cu sanatate, cu vise implinite, cu sperante si vise noi, cu caldura si pace in suflet, cu dragoste si iubire alaturi de cei dragi! La multi ani tuturor!

Cristina